Hvorfor et kogt æg er nyttigt, og hvor mange kalorier det indeholder

Æg er blandt de mest almindelige fødevarer på jorden. Fordelene og skaderne ved kogte æg er stadig genstand for kontrovers mellem læger og ernæringseksperter. Nogle betragter dem som et uundværligt produkt i kosten for mennesker i alle aldre, mens andre råder til helt at opgive dem: på grund af dårligt kolesterol.

Kogt kyllingægsammensætning

På trods af al kontroversen foretrækker mange mennesker kogt æg til morgenmad. Og med god grund: Når alt kommer til alt er dens ernæringsmæssige værdi unik.

Dens sammensætning ifølge BZHU er som følger:

 • proteiner - 5,51 g;
 • kulhydrater - 0,49 g;
 • fedt - 4,65 g;
 • kalium - 55 mg;
 • natrium - 122 mg.
 • vand - 73 g;
 • mættede fedtsyrer - 3 g;
 • aske - 1 g;
 • disaccharider - 0,7 g;
 • kolesterol - 575 mg.

Energiværdi på 100 g produkt - 160 kcal.

Fra et medium kogt kyllingæg får kroppen 68 kcal.

Næringsværdi og kalorieindhold i et kogt æg

Fordelene ved kogte æg til kroppen ligger også i vitaminenes rigdom: koncentrationen af ​​hver af dem er fra 4 til 40% af det daglige indtag af næringsstoffer.

Som mad betragtes kogt ægprodukt som det sikreste og nemmeste for kroppen: i kogt form er fordøjeligheden 95-96%, og dette er et rekordtal for fødevareprodukter.

Sammensætningen indeholder også flerumættede og monoumættede fedtstoffer, som har en positiv effekt på aktiviteten af ​​alle systemer i menneskekroppen.

Hvorfor kogte æg er nyttige

Den største fordel er de vitaminer, som det kogte produkt er rig på:

De vigtigste gavnlige egenskaber:

 1. Restaurering af blodhæmoglobin.
 2. D-vitamin er afgørende for at styrke knogler og tænder, især i vintersæsonen, når der mangler sol.
 3. Protein normaliserer blod og intrakranielt tryk.
 4. Tryptophan stimulerer produktionen af ​​serotonin, og fordelene ved bekæmpelse af stress og sæsonbetinget depression kan ikke benægtes.
 5. Omega-syrer hjælper med at rense blodkar, beskytte hår og hud mod skader forårsaget af eksterne miljøfaktorer.
 6. A-vitamin har sundhedsmæssige fordele.
 7. Antioxidanter hjælper med at rense kroppen for skadelige frie radikaler.

For kvinder

Kyllingæg er meget populære blandt det retfærdige køn, men ikke alle kvinder kender fordelene ved et kogt produkt til at genoprette styrke under menstruationsblødning.

Anbefalet læsning:  Hvordan er kyllingæg nyttige?

Læger mener, at dets anvendelse i mad vil være gavnligt for den kvindelige krop ved opretholdelse af ungdoms- og reproduktive sundhed samt til at reducere risikoen for svulster i brystkirtlen.

Derudover er kvinder glade for at bruge det som en del af en række ansigts- og hårmasker.

For mænd

Mænd sætter pris på fordelene ved tilgængeligheden af ​​æg: Når alt kommer til alt, er røræg og røræg de mest enkle retter, der er elsket af repræsentanter for den stærke halvdel af menneskeheden. Kogte æg er meget bekvemme at spise om morgenen. Desuden ligger fordelene ved en sådan morgenmad i at opnå det mest overkommelige protein, der er nødvendigt til opbygning og opbygning af muskelmasse uden sundhedsskade.

Fordelene ved kogte æg til vægttab

Den unikke sammensætning af nyttige proteiner, mange aminosyrer og sporstoffer: selen, zink, fosfor og jern gjorde det kogte produkt uundværligt i kosten ernæring.

Når det koges, giver det en følelse af mæthed uden at skade stofskiftet. Og på trods af udbredt frygt er kolesterol i æggeblommen ikke skadeligt for blodkarrene. Det menes, at æg spist om morgenen er mest gavnligt, men at spise dem om natten - senest to timer før sengetid - vil heller ikke forårsage skade.

At spise et kogt æg, en person, der ønsker at tabe sig, modtager protein og energi uden at skade kroppen og figuren: disse gavnlige egenskaber ved produktet bruges af de fleste proteindieter.

Vigtig! Kogte æg vil være gavnlige for vægttab, når de kombineres med grøntsager og frugter som grapefrugt.

Sådan koges kyllingæg ordentligt

Ægretter præsenteres i en række forskellige madlavningsmetoder. Ud over den sædvanlige hele madlavning er der mere komplekse opskrifter, for eksempel "pocheret" - i kogende vand uden en skal.

Men der er nogle nyttige tip til, hvordan man koger et kyllingæg, så blommen bevarer sin farve og fordele. Her er en af ​​dem:

 • læg produktet i en gryde og dæk med koldt vand fem centimeter;
 • brænd og kog;
 • fjern fra ovnen og lad den stå i vand i 10 minutter;
 • træk ud og afkøles.

For at lette rengøringen anbefales det at salte vandet godt til madlavning og derefter holde ægget i koldt vand.

Brug af kogte æg til madlavning

Kogte æg er en del af de fleste salater; ikke en eneste festlig fest er komplet uden dem. De bruges til dekoration og påklædning af første retter samt til fyldning af pandekager og tærter.

De kan også bruges som uafhængige retter, for eksempel til fyldning, der er forskellige fyld: kød- og fiskepater, urter, ost og grøntsager.

Anbefalet læsning:  Hvor god er gedeost

Moderne producenter tilbyder specielle former, hvor produktet kan tilberedes uden skallen. Og her er der hvor man kan anvende den kulinariske fantasi ved at tilføje finhakket skinke, grønne ærter eller paprika. Fadet viser sig at være meget smukt og sundt for figuren.

Anbefalet læsning:  Hvorfor er paprika nyttig, egenskaber

Skader på kogte æg og kontraindikationer

Med alle fordelene bør man ikke glemme de stærkeste allergiske egenskaber ved det kogte produkt. I nærvær af overfølsomhed over for dets komponenter kan brug forårsage betydelig skade på kroppen, især børn.

Derudover kan æg fra høns opdrættet på fjerkræbedrifter indeholde antibiotika og nitrater, der er skadelige for mennesker, og som fuglen får fra mad.

Du kan reducere skader ved at købe produktet på afprøvede steder. I dette tilfælde vil æg købt fra supermarkedet være en sundere og sikrere løsning.

Vigtig! Hvis du er allergisk over for protein, er det bedre at reducere brugen af ​​produktet til et minimum eller helt nægte det.

Andre kontraindikationer:

 • med cholecystitis,
 • diabetes mellitus
 • inflammatoriske processer i leveren og mave-tarmkanalen.

Et af de mest kontroversielle er spørgsmålet om skade på kolesterol: mange mener, at fødevarer, der er rige på dette element, øger risikoen for at udvikle dødelige sygdomme markant. Imidlertid er kolesterol, der findes i fødevarer og i humant blod, to helt forskellige komponenter. Med et kogt æg kan kroppen få to forskellige typer kolesterol: den såkaldte dårlige eller gode. Det hele afhænger af, hvilken kombination af fødevarer det kommer ind i kroppen: en skål med smør vil føre til dannelsen af ​​en dårlig, mens en kombination af et kogt æg med grøntsager endda kan beskytte kroppen mod åreforkalkning.

Hvilket æg er sundere: kogt eller rå

Det mest nyttige er et råt æg, men på grund af den høje risiko for salmonellose anbefaler læger, at du stadig udsætter det for varmebehandling. Derudover anbefales det at vaske skallen med varmt vand og sæbe umiddelbart før madlavning for at rense den for skadelige stoffer.

Og hvis du vælger mellem den kogte version og de stegte æg, så er det bedre at foretrække den første: denne metode til madlavning gør det muligt for kyllingægene at blive absorberet næsten fuldstændigt og bevarer alle fordelene ved dets egenskaber uden risiko for at få høje kalorier og kræftfremkaldende stoffer fra den stegte skål.

Hvordan man ved, om et kogt æg er gået dårligt

Der er flere tegn, hvormed du kan bestemme, at produktet er begyndt at blive dårligere:

 • forældet har en ubehagelig lugt: og dette skal advare;
 • den forkælede vil også have en skinnende skal, mens den friske en vil have en mat skal;
 • En anden velkendt måde at kontrollere friskhed på er at dyppe et æg i vand; den friske drukner, og de forkæle kommer frem;
 • derudover har æggeblommen af ​​et råddent æg en kedelig farve.

Hvordan og hvor meget kogte æg skal opbevares i køleskabet

Nogle gange bliver det nødvendigt at opbevare produktet, for eksempel i påskeferien, hvor mange gæster samles i huset.

Æg har forskellig holdbarhed i køleskabet, afhængigt af hvordan æggene tilberedes. De hårdkogte forbliver friske i en uge. Og hvis de blev renset eller blødkogt, eller skallen revnet under tilberedningen, er opbevaring begrænset til tre dage.

Konklusion

Fordelene og skaderne ved kogte æg er stadig kontroversielle blandt forskere og medicinske fagfolk, mens de stadig er et meget populært produkt på næsten ethvert bord.

På trods af at ægget er et af de stærkeste allergener, kan dets fordele for menneskekroppen næppe overvurderes, fordi det er et ægte lager af vigtige vitaminer og mikroelementer.

Link til hovedindlæg

Sundhed

skønheden

Mad