Sammensætning og fordele ved varme jalapeno peberfrugter

Fordelene og skadene ved jalapeno peber afhænger af sorten. I Rusland kendes et meget lille antal sorter af denne type chili. På de amerikanske kontinenter dyrkes mange sorter og hybrider af jalapenos, som ikke kun adskiller sig i udseende, men også i frugtens skarphed.

Hvordan ser det ud

Jalapeno-busken er en høj plante sammenlignet med andre sorter af varm peber. Den vokser op til 1 m. Sådanne dimensioner er ikke overraskende. Busken skal tåle 25-35 frugter op til 10 cm lange og op til 4 cm i diameter.

I modsætning til andre peberfrugter i chili-gruppen ser jalapeno bælg meget tæt ud og mere som agurker. Udseendet er generelt i overensstemmelse med indholdet. Jalapenos har relativt tykke og hårde vægge. Grønne bælg er vanskelige at knive. Røde, som mere modne, er blødere, men når de skæres, holder de også deres form.

Jalapeno er en medium varm peber. Når det spises, øges skarpheden gradvist fra "varm" til "varm".

Det tager 70-80 dage at dyrke peberfrugter. Grønne bælg betragtes også som de mest værdifulde. Da de er meget tættere end røde, bruges de til bejdsning. Modne peberfrugter er normalt røget. De anses for at være af ringere kvalitet, men røget jalapenos er et must i mange traditionelle mexicanske retter.

Kommentar! Jalapeno er det mest udbredte udvalg af chili i Mexico, 30% af det samlede areal af varme peberplantager er afsat til dyrkning.

Skarpheden af ​​jalapenos øges, når de modnes. Således kan den samme busk indeholde peberfrugter med forskellige niveauer af capsaicin. Den røde bælg vil være varmere end den grønne. Men der er endnu et tegn, der giver dig mulighed for at identificere prøver med øget skarphed.

Små brune linjer, der ligner revner, kan ses på bælgenes overflade. De kaldes "blokeringer". Antallet af linjer er direkte proportionalt med peberens varme, da voksende teknologi føjes til den "naturlige" mængde capsaicin. Betingelser, der øger skarpheden, fører til "blokeringer".

Anbefalet læsning:  Hvorfor er paprika nyttig, egenskaber
Kommentar! Arede peberfrugter foretrækkes, når de syltes eller i dåse i olie.
Grønne jalapenos uden blokeringer er de mest værdsatte i USA

Sorter og hybrider

På grund af populariteten af ​​denne sort har opdrættere taget fat på jalapenos og udviklet mange sorter og hybrider til kommerciel brug. Alle sorter opnået som et resultat af kunstig udvælgelse er opdelt i 4 grupper:

 1. F1 hybrider: resultatet af "håndlavet". Forældreplanterne blev kunstigt emasculeret og manuelt krydset indbyrdes. De har det højeste udbytte, men er 25 gange dyrere end almindelige frø.
 2. F11 eller F12 hybrider: det er mere korrekt at kalde det sorter. Sent generationer, hvor der er skabt en stabil, unik befolkning.
 3. F2 hybrider: Metoden til opnåelse er ofte den samme som F1. På grund af egenskaberne ved sidstnævnte kan nogle F2'er reducere udbyttet med 25%.
 4. Landraces: opnået ved konventionel udvælgelse.

Kultivarer og hybrider oprettes og undersøges for at fremme visse frugtkvaliteter.Når der opdrættes nye sorter af jalapenos, er der normalt opmærksomhed på følgende egenskaber:

 • resistens over for sygdomme, der er karakteristiske for peberfrugter;
 • blødere bælg
 • frugtens tiltrækningskraft med hensyn til vægtykkelse, okklusion og størrelse;
 • høj produktivitet.

Til kommercielle formål er det bedst at holde peberfrugterne i samme størrelse.

De mest berømte sorter og hybrider F1

Bred vifte

Hybrid F1

Tidlig jalapeno

Perfecto

TAM Mild Jalapeno II

Grande (Grande - krydret sort)

TAM Veracruz

Mitla

TAM Mild Jalapeno

Tula

TAM Dulcito

Sayula

Waialua

Senorita

NuMex Vaquero

Torreon

NuMex Primavera

 

TAM Jaloro (gule bælg)

 

NuMex Pinata (bicolor, gul og rød, bælg)

 

Lyse og smukke bælg af NuMex Pinata-sorten vil dekorere salaten med friske grøntsager og give den krydderi

Søde hybrider

Hot jalapeno peber er ikke kun gavnligt, men også skadeligt. Det er kontraindiceret til mennesker, der lider af gastrointestinale sygdomme. Samtidig kan mange traditionelle mexicanske retter ikke undvære denne sort. Retter med tilsætning af søde hybridsorter serveres til mennesker, der ikke tåler krydret mad. De adskiller sig ved, at de bevarer jalapenosens aroma og udseende, men har helt mistet deres skarphed.

Kommentar! Fooled You var den mest populære søde sort mellem 2000 og 2010, men senere erstattet af Tricked You.
Udadtil sød sort "Tricked You" adskiller sig ikke fra den "klassiske version"

Jalapeno i Rusland

I den midterste zone i Den Russiske Føderation har kun tre sorter af jalapenos slået rod og spredt sig. Espinalteco ligner mest chili peber med en skarp spids. Peludo har lange kødfulde frugter. Morita har korte, afrundede bælg.

Jalapeno peber sammensætning

Fordelen ved jalapenos i forhold til andre sorter af lignende peberfrugter er, at dens skarphed varierer meget. Det kan være fra flere tusinde til mere end 10 tusind enheder. Scoville skarphed. Derfor er det meget vanskeligt at tale om mængden af ​​capsaicin i jalapenos. Det er nødvendigt at afklare sorten og vækstbetingelserne. Ellers er alle sorter ens.

Den rå frugt indeholder:

 • 92% vand;
 • 6% kulhydrater;
 • 1% protein;
 • meget lidt fedt.

Kalorieindhold på 100 g frisk peber er 29 kcal.

Jalapenos er også rig på andre næringsstoffer. Den indeholder fra 20% af den daglige værdi af vitamin C, B₆ og E. Gruppen af ​​vitamin K præsenteres i moderate mængder.

Hvorfor jalapeno peberfrugter er gode for dig

Jalapenos er ikke begrænset til madlavning. Ofte bruges tinkturer fra det som hjælpemiddel til at forbedre det generelle velbefindende. Jalapeno-præparater anvendes:

 • for at fremskynde stofskiftet: nyttigt til at tabe sig;
 • at forbedre fordøjelseskanalen, hvis der ikke er inflammatoriske processer i tarmene
 • at sænke kolesterol i blodet;
 • for at forbedre tilstanden af ​​hår og hud: på grund af den store mængde vitaminer og mineraler;
 • stimulering af fordøjelsesprocessen: krydret mad øger appetitten;
 • forebyggelse af sygdomme i det kardiovaskulære system.

Krydret jalapeno forbedrer smagen af ​​mad og fremmer produktionen af ​​endorfiner: hormonerne af lykke.

Kommentar! Traditionen med at spise peberfrugt stammer fra Mexico på grund af det store antal orme. Capsaicin hjælper med at forhindre helminthiske invasioner.
Til fremstilling af tinkturer er det bedre at vælge modne frugter, der har fået maksimalt vitaminer.

Hvorfor syltede jalapenos er godt for dig

De sundhedsmæssige fordele ved syltede jalapeno peber opvejer ikke kontraindikationerne, som med de fleste lignende produkter. Dens største fordel er dens behagelige smag.

Men eddike og salt indeholdt i marinaden er kontraindiceret til mennesker med lever- og mave-tarmkanalen. Derudover irriterer capsaicin også slimhinderne i maven og tarmene. Derfor er det bedre at afstå fra syltede peberfrugter til dem, der er kontraindiceret i overskud af salt og eddike.

Madlavning applikationer

Jalapenos bruges ikke kun som krydderi, men også som en uafhængig ingrediens i en skål.Den mest populære peber fyldt med kød. Det meste af capsaicin findes i de væv, der indeholder frøene. Fjernelse af septa kan i høj grad reducere fostrets skarphed. Nogle gange pakkes fyldte jalapenos ind i bacon og bages.

Varme snacks og saucer er også lavet af peberfrugter. En af typerne af "Tobasco" sauce er lavet af modne frugter. De høstes også ved at ryge i røg i flere dage. Disse røget bælg bruges til fremstilling af den nationale mexicanske skål chipotle.

Kommentar! Mexicanere har endda lært at lave desserter med jalapenos: drinks, syltetøj, gelé.
Fyldte frugter giver det relativt intetsigende svinekød en behagelig eftersmag

Anvendelse inden for kosmetologi

I kosmetologi bruges jalapenos hovedsageligt som en ingrediens i hårmasker. I teorien skal peber forbedre blodgennemstrømningen til hovedbunden og forbedre hårvækst i tilfælde af skaldethed.

Kommentar! Enhver form for alopecia kræver meget mere seriøs behandling end pebermasker. Effektiviteten af ​​behandlingen af ​​genetiske og androgenetiske arter med konservative metoder er nul.

Jalapenos føjes ofte til ansigtsmasker som et antiseptisk middel. Anvendes i fodbade for at mindske svedtendens. Peppers antibakterielle egenskaber hjælper bestemt ikke med at reducere svedtendens, men det dræber lugtfremkaldende bakterier. Navnet “duften” af beskidte sokker er, hvad folk synes er et problem.

Der er også en opfattelse af, at peber har en anti-cellulite effekt. Men ingen steder er det specificeret, hvad man skal gøre for at fjerne den "orange hud": enten gnid jalapeno eller spis den.

Kontraindikationer og mulig skade

Jalapeno peberfrugter kan indeholde store mængder capsaicin og æterisk olie. Begge stoffer er kontraindiceret hos mennesker med sygdomme:

 • tarme;
 • mave;
 • lever;
 • nyrer.

En allergisk reaktion og individuel intolerance over for stoffer indeholdt i peber er også mulige. Men mennesker i fare finder normalt ud af disse egenskaber tidligt og spiser ikke krydret mad.

Konklusion

Fordelene og skadene ved jalapeno peber afhænger ikke kun af sorten, men også af individuelle egenskaber. Krydret mad vil ikke skade menneskers sundhed, men vil stimulere tarmene. I nærvær af sygdomme er det bedre at dvæle ved søde sorter uden skarphed.

Link til hovedindlæg

Sundhed

skønheden

Mad