Nyttige egenskaber ved dild til kvinder og mænd

Fordelene og skaderne ved dild er et interessant spørgsmål, da denne grønne ofte findes i de mest almindelige retter. Anvendelsesområdet for dild er meget bredt, for at evaluere dets egenskaber er du nødt til at undersøge plantens sammensætning og egenskaber.

Dilds sammensætning og kalorieindhold

Fordelene og skaderne ved dild for den menneskelige krop bestemmes af de elementer, der udgør grønne områder. Planterne indeholder:

 • kalium, magnesium og natrium;
 • calcium og fosfor;
 • jern og kobber;
 • zink og mangan;
 • vitaminer B1, B2, B5, B6 og B9;
 • vitamin A og C;
 • vitamin E;
 • PP-vitamin eller nikotinsyre;
 • petroselinsyre, linolsyre, palmitinsyre og oliesyre;
 • essentielle olier;
 • cellulose.

Kalorieindholdet i dild kan betragtes som gennemsnittet for greener - det er 43 kcal pr. 100 g.

Hvorfor dild er nyttigt for kroppen

De sundhedsmæssige fordele og skader ved frisk dild manifesteres i mange områder. Greenes egenskaber har følgende virkninger på kroppen:

 • øge resistens over for infektioner og vira, hjælpe med luftvejssygdomme
 • hjælpe med at lindre migrænesymptomer, sænke blodtrykket med hypertension;
 • har en gavnlig virkning på mave og tarm, hjælper med at normalisere fordøjelsen og metaboliske processer - dild er nyttigt til diabetes;
 • reducere belastningen på leveren og fjerne akkumulerede toksiner fra kroppen
 • beskytte synet mod sygdomme
 • forbedre helingsprocessen af ​​hudlæsioner.

Planten stimulerer også appetitten, og drikkevarer baseret på den tjener som et godt vanddrivende middel og hjælper med at slippe af ødem. Dild greener vil også gavne hjertesystemet - planten vil styrke blodkarrene, normalisere hjerterytmen.

Kvinder

Fordelene ved dild for en kvindes krop ligger først og fremmest i det faktum, at planten letter løbet af månedlige lidelser og forbedrer tilstanden i overgangsalderen. Grønne normaliserer hormoner, hjælper med at klare depression og forbedrer humør.

Dild er også godt for kvindens helbred, fordi det hjælper med at opretholde ungdommen længere. Planteegenskaberne forbedrer ikke kun hudens og hårets tilstand, men påvirker også reproduktionsevnen. Ved regelmæssig brug af greener reduceres risikoen for at udvikle infertilitet, men sandsynligheden for, at fertiliteten fortsætter, indtil alderdommen øges.

Mænd

De sundhedsmæssige fordele ved dild for mænd kommer til udtryk i det faktum, at denne urt har en gavnlig virkning på styrken. Planten forbedrer kvaliteten af ​​det mandlige genetiske materiale, forbedrer libido og beskytter også prostata mod tumorer og betændelse.

De medicinske egenskaber af dild til mænd bruges også som forebyggelse af hjerteanfald og slagtilfælde. Grønne fremmer vasodilatation og lindrer spasmer, forbedrer hjerteaktiviteten og hjælper med at bekæmpe udviklingen af ​​åreforkalkning.

Børn

De sundhedsmæssige fordele ved grøn dild til babyer kan ikke benægtes.Planten mætter den voksende krop med vitaminer, understøtter barnets syn og beskytter barnet mod forkølelse.

Men du kan kun tilbyde grønne babyer uden sundhedsskade efter 8 måneder - dild kan tilsættes i små mængder til supper. Hvis en negativ allergisk reaktion ikke følger, kan den daglige dosis af urter gradvist øges til 3-5 g. Efter 1,5 år har børn lov til at give friske urter som en del af salater, men i en mængde på højst 10 g pr. Dag.

Opmærksomhed! Da dild nogle gange er meget skadelig for børns sundhed, bør du konsultere en børnelæge, før du introducerer urten i kosten.

Er dild muligt for gravide og ammende kvinder

Fordelene ved dild under graviditeten afhænger af den forventede mors sundhed. Hvis graviditeten fortsætter uden komplikationer, kan du bruge greener uden frygt for skade. Planten vil lindre toksikose, hjælpe med at slippe af ødem og generelt styrke moderens og barnets krop.

Det er imidlertid umuligt at misbruge planten - i store mængder er greener skadelige og kan fremkalde et abort. Hvis graviditeten passerer med komplikationer, er det bedre at afvise selv den kosmetiske brug af greener.

De medicinske egenskaber og kontraindikationer af dild til kvinder under amning bør bestemmes individuelt. Dild stimulerer desuden produktionen af ​​modermælk - planten anbefales stærkt til forbrug. Selvfølgelig skal du tilføje greener til almindelige retter i små mængder. Og hvis babyen viser en negativ reaktion, skal greens fjernes fra kosten for at undgå skade.

Er dild godt for vægttab

Fordelene ved dild for kroppen kommer til udtryk i det faktum, at greenerne hjælper med at tabe disse ekstra pund. Planten hjælper med at fremskynde stofskiftet og giver dig mulighed for hurtigt at fjerne toksiner og skadelige stoffer.

Selv de hårdeste diæter foreslår selvfølgelig ikke at spise dild alene. Du skal bruge greener sammen med andre produkter; dild-baserede drikkevarer vil være til stor fordel.

Hvilken dild er sundere: tørret, frossen eller brygget

De sundhedsmæssige fordele og skader ved dild manifesteres ikke kun, når man spiser friske urter. Plantebaserede produkter fremstilles også af tørrede eller frosne råmaterialer ved kogning af grønne dildklynger.

 • Frossen dild har de største nyttige egenskaber - den bevarer værdifulde stoffer i sin sammensætning i næsten fuld volumen.
 • Mange værdifulde komponenter bevares i dild bouillon og infusioner - vitaminer og mikroelementer er til stede i drikkevarer i høj koncentration, dildroden afslører sine nyttige egenskaber især godt.
 • Men hvad angår tørrede greener, er der meget lidt fordel ved det - når det er tørt, ødelægges mange vitaminer og mineraler.

Således er det mest tilrådeligt at bruge dildefrysning til madlavning og medicinske formål, det vil have den mest udtalt positive effekt på sundheden.

Dildbaserede traditionelle medicinopskrifter

De gavnlige egenskaber ved dild for menneskekroppen er meget anvendt i hjemmemedicin. Enkle urtemediciner forhindrer mange lidelser og hjælper med at lindre ubehagelige symptomer.

Anbefalet læsning:  Hvorfor radiser er nyttige for kroppen

Dild juice

Den enkleste plantebaserede drik er dildjuice. Det er meget let at få det, til dette har du brug for:

 • vask urterne grundigt og tør dem på en naturlig måde;
 • før dild gennem en saftpresser eller kødkværn;
 • sil den frigjorte friske juice i en separat beholder.

Det eneste problem er, at du har brug for en masse rå dild for at få nok juice. Dog forbruges normalt dildjuice i små mængder.

Den friske juice af planten hjælper med mange lidelser. Især bruges det, når:

 • øjenlidelser - det er nødvendigt at fugte 2 vatpinde i et nyttigt produkt og påføres lukkede øjne i 20 minutter;
 • søvnløshed - 50 ml dildjuice tilsættes til 500 ml rødvin, drikken koges i en kvart time, derefter insisteres den i endnu en time og drikkes, inden den går i seng for et par slurke;
 • gastritis - hvis surhedsgraden i maven øges, anbefales det dagligt at indtage en teskefuld dild blandet med en stor skefuld honning eller et kvart glas mælk.

Fordelene og skaderne ved dildjuice bruges også aktivt til ansigtshudpleje. Vask med dild hjælper med at indsnævre porer, eliminere fedtet glans og forbedre den overordnede tone i epidermis.

Vigtig! Saften bevarer sine gavnlige egenskaber i kun 30-40 minutter ved stuetemperatur og i køleskabet i en dag. Ved langvarig behandling er det nødvendigt at forberede et nyt middel hver gang.

Dildolie

Dilds helbredende egenskaber udtages i æterisk olie baseret på urter, frø eller planterødder. Det vil ikke være muligt at tilberede det derhjemme, da produktet opnås ved hjælp af dampdestillation. Olien kan dog købes på apoteket - den skal være gennemsigtig eller let gullig i farve og flydende og lys i konsistens.

Den essentielle olie bruges til at behandle forkølelse og søvnløshed, og det gavner maven som en olie.

 1. For at slippe af med forstoppelse skal du fortynde 1 dråbe olie i et glas vand og drikke produktet tre gange om dagen, et par teskefulde.
 2. Med flatulens kan du fortynde en teskefuld olie i 5 store skeer vand og derefter drikke 1 stor ske tre gange om dagen.
 3. Hvis du taber en halv pipette dildolie på en terning med raffineret sukker og derefter lægger den under tungen og venter på, at sukkeret opløses, hjælper det med at kurere en tør hoste hurtigere.
 4. Ved allergiske hudirritationer og purulent udslæt anbefales det at anvende olien eksternt - 3 dråber af produktet fortyndes i et glas vand og gnides ind i huden flere gange om dagen.

Med migræne og søvnløshed er det nyttigt at gnide olie ind i huden på templerne i cirkulære bevægelser - dette lindrer smertefulde vaskulære spasmer og slapper af nervesystemet.

Dild te

En simpel te baseret på dildgrøntsager fremstilles meget simpelt - en stor skefuld af den knuste plante hældes med en liter kogende vand. Samtidig er det sædvanligt at brygge greener ikke i specielle tekander, men i termokande - så drikken viser sig at være meget stærkere og sundere.

Du skal infundere te i en time eller endnu bedre, lad termokanden være lukket hele natten - i dette tilfælde vil dildet give det maksimale nyttige vitaminer og elementer. Det færdige produkt skal filtreres fra resterne af grønne områder.

Fordelene ved dildte manifesteres i mange lidelser. Især bruges det af:

 • som et diuretikum og koleretisk - dild er meget nyttigt for nyrerne;
 • for at forbedre amning under amning
 • at bekæmpe søvnløshed og migræne
 • for at tabe sig og forbedre stofskiftet
 • for at sænke blodtrykket ved hypertension.

Fordelene ved afkogning af dild vil være maksimale, hvis du drikker et par slurk før måltiderne - 3 eller 4 gange om dagen.

Anvendelsen af ​​dild i hjemmet kosmetologi

Vitaminer, naturlige syrer og sporstoffer i planten gør det yderst nyttigt til hud- og hårpleje. Dild er en af ​​de mest populære hjemmelavede masker og lotioner.

Plantens antiseptiske og toniske egenskaber giver dig mulighed for at opretholde ungdommelighed og nyde sund hud i længere tid. Hår med ekstern brug af grønne områder bliver stærkere og mere voluminøst.

Dild ansigtsmasker

En simpel dild urtemaske hjælper med at normalisere fedtet hud, stramme porerne og udglatte de første rynker. Det er meget simpelt at gøre det:

 • en flok friske urter er hakket i hånden eller med en blender;
 • blandet med olivenolie eller mandelolie
 • spredt over ansigtet i et kvarter.

En anden maske hjælper med at slippe af med alderspletter og fregner.For at forberede det har du brug for:

 • hak 8 friske grene af planten og knus dem i en homogen væske;
 • bland råvarer med 12 g creme fraiche;
 • tilsæt en knivspids ingefær.

Masken påføres huden i et tæt lag og opbevares i en halv time. Det er bedst at udføre proceduren om aftenen.

Dild er et godt middel til at fjerne poser under øjnene og første rynker. For at forbedre blodcirkulationen og lymfestrømmen samt stramme huden skal du:

 • hugg og knus 6 kvist friske urter;
 • tilsæt 15 dråber drue og 7 dråber mandelolie;
 • hvordan man blander og fordeler massen over ansigtet og lægger særlig vægt på huden under øjnene.

Produktet kan efterlades på huden natten over, men vask grundigt om morgenen.

Dild for hårskønhed

Fordelene og skaderne ved dild afkog bruges til hårpleje. Dette plantebaserede middel hjælper med at justere fedtindholdet i krøller og hovedbund:

 • en flok frisk eller tørret dild blandes med 2 store spiseskefulde perikon.
 • urter hældes med en liter kogende vand;
 • i en kvart time opbevares produktet i et vandbad;
 • den færdige bouillon afkøles og filtreres.

For at forbedre hårets tilstand anbefales det at skylle krøllerne dagligt med urteafkog. Du behøver ikke at skylle produktet af med vand efter det - håret får simpelthen lov til at tørre naturligt uden brug af en hårtørrer. Grønne styrker ikke kun hårrødderne, men gør også krøller glattere og mere håndterbare.

For hårtab er en dildbaseret maske til stor fordel. Gør det som følger:

 • en flok frisk plante blandes med et par store skeer honning;
 • tilsæt en stor skefuld olivenolie til blandingen;
 • i en halv time opvarmes masken med damp.
Anbefalet læsning:  Salat: fordele og skader, hvordan man sparer til vinteren

Når produktet er klar, kan greenerne fjernes fra det - dildet har tid til at give alle sine nyttige egenskaber til olien og honningen. Masken fordeles over krøllerne i hele længden, idet man lægger særlig vægt på rødderne, dækker derefter håret med en hætte eller en folie og venter 40 minutter.

Hvordan dild bruges til madlavning

Naturligvis er dildbehandling ikke den eneste eller endda den vigtigste måde at bruge urter på. Planten bruges i vid udstrækning til madlavning som krydderi i en lang række retter. Det tilføjes af:

 • i supper og salater;
 • kolde appetitvækkere og varme andetretter;
 • til fisk og kød;
 • til pates og marinader;
 • til saucer og dumplings.

Planten passer godt til næsten enhver mad, den findes i nogle oste og ostemasse. En af de mest populære anvendelser til greener er i konservesgrøntsager. Dild kan ofte findes i sylteagurk, det tillader ikke, at produkter hurtigt støber, giver dem en skarp smag, lys aroma og tæthed. Det anbefales især at tilføje urter til pickles, så de forbliver faste og sprøde.

Dildskader og kontraindikationer til brug

Selv de gavnlige egenskaber ved frisk dild kan være sundhedsskadelige under visse sygdomme og tilstande i kroppen. Især er det umuligt at spise en plante i en eller anden form:

 • med en individuel allergi over for dild;
 • med kraftig blødning, for eksempel under menstruation;
 • under graviditet med høj risiko for abort - dild kan forårsage uoprettelig skade;
 • med mavesår i det akutte stadium - greenerne vil ikke kun have en irriterende virkning på slimhinderne, men kan også fremkalde blødning;
 • med hypotension - planten reducerer trykket, så det kan forårsage svimmelhed og endda besvimelse;
 • med atony - greener har en negativ effekt og skade med dårlig tone i indre organer og skeletmuskler.

Råd! Selv raske mennesker skal være forsigtige, når de indtager greener. Hvis du spiser det for ofte og i store mængder, kan svaghed og apati forekomme, svimmelhed og døsighed kan forekomme.

Indkøb og opbevaring af dild

Frisk dild opbevares i temmelig kort tid - efter blot et par dage begynder de grønne klaser at falme. Men der er måder at bevare planten i længere perioder - den skal fremstilles på en af ​​de dokumenterede måder.

Sådan opbevares dild i køleskabet

Frisk dild, anbragt i køleskab i en plastikpose eller opbevaringsemballage, begynder at visne meget hurtigt - på bare et par dage. Dens holdbarhed kan forlænges let på en meget enkel måde - bare læg planterne i et glas vand og opbevar det i køleskabet. Derefter bevarer greenerne deres friskhed og nyttige egenskaber i en uge.

Sådan tørrer du dild

I lang tid bevarer tørret dild sine gavnlige egenskaber. Forberedelse af greener er ret simpelt.

 1. Den friske plante vaskes grundigt og får derefter tørre naturligt i det fri.
 2. De grønne sorteres ordentligt, alle visne og mørkede kviste såvel som rødder fjernes.
 3. Små klaser er dannet af grønne områder, bundet og hængt et tørt og godt ventileret sted væk fra direkte sollys.

Når planten er helt tør, skal den omhyggeligt fjernes og opbevares i en linned- eller linnedpose til langvarig opbevaring.

Greens kan tørres ikke kun i klaser, men også i hakket form. Dette er også meget let at gøre.

 1. Rødder og tætte stængler fjernes fra friske klaser, de resterende dele knuses forsigtigt og lægges ud i et tyndt lag på en bakke eller en flad plade.
 2. Dæk greenerne med et håndklæde ovenpå.
 3. Tørring udføres også på et tørt sted med god ventilation, men ikke i direkte sollys.
 4. Det anbefales at hælde det færdige tørre anlæg i en glas- eller træbeholder og bruge det som krydderi, hvis det er nødvendigt.

Du kan opbevare et tørt anlæg uden tab af kvalitet hele året. Men det skal bemærkes, at fordelene ved tørret dild reduceres betydeligt sammenlignet med frisk eller frossen. Grønne bevarer en behagelig aroma og giver en interessant smag til velkendte retter, men de indeholder få vitaminer. Tørret dild bruges hovedsageligt til madlavning, men til medicinske formål er det meget bedre at bruge frisk eller frossen urt.

Sådan fryses dild

Fordelene ved frossen dild betragtes som den højeste - selv sammenlignet med de værdifulde egenskaber ved friske urter. Når det er frosset, især hurtigt, bevares alle nyttige mineraler og vitaminer i planten. De kollapser ikke som ved tørring eller kogning af greener, men de venter på det øjeblik, hvor planten er optøet.

Der er 3 måder at fryse greener til langvarig opbevaring.

 • Klaser. Proceduren i dette tilfælde er meget enkel - dild, revet fra haven eller købt i butikken, vaskes ordentligt, og så venter de til de sidste dråber vand tørrer. Derefter sorteres græsset, rødderne og stilkene fjernes, og der dannes flere tætte bundter fra græsset, og derefter pakkes de ind i plastfolie og sættes i fryseren.
 • Terninger. Den vaskede friske plante knuses ordentligt og hældes tæt i specielle isforme - så grønne områder fylder dem halvvejs. Derefter fyldes formene helt med vand ovenpå og placeres i fryseren for at størkne fuldstændigt. Oftest bruges terninger til tilberedning af læskedrikke eller tilsat supper. Derudover er det nyttigt at tørre ansigtet med dildis - dette hjælper med at forbedre hudtonen og slippe af med ødem.
 • Knust. Planten er forberedt til frysning på samme måde som i det første tilfælde, kun i sidste trin hakkes greenerne i små stykker og hældes i en plastikbeholder og lægges derefter i fryseren.

En frossen plante i en hvilken som helst af dens arter bevarer sine egenskaber hele året. Samtidig anbefales det ikke at fryse dild igen - det vil ikke skade, men greenerne mister alle fordelene.

Konklusion

Fordelene og skadene ved dild afhænger hovedsageligt af sundhedstilstanden.I mangel af strenge kontraindikationer er greens meget nyttige til kulinariske eller medicinske formål - vitaminerne i planten har en generel styrkende virkning.

Link til hovedindlæg

Sundhed

skønheden

Mad