Karpe: fiskes gunstige egenskaber, kemisk sammensætning

Fordelene og skadene ved karpefisk er et almindeligt emne for kontroverser blandt ernæringseksperter. Det betragtes som en ferskvandsrepræsentant for Karpov-familien. Fisken omtales som hundredeårige, ikke kræsen med mad. Derfor er det farligt for nogle repræsentanter for faunaen.

Hvordan ser karpen ud, og hvor findes den

Karpefisken er meget populær på grund af sit mindeværdige udseende og smag. Dets andet navn er almindelig karpe. Det findes i floder, søer og reservoirer. En voksnes krop er dækket af et tæt lag af gyldne skalaer. Karpens hovedfunktion er en skarp og kraftig finne placeret på bagsiden og antenner over mundhulen.

Almindelig karpe er kendetegnet ved saftigt kød og mangel på små knogler

Fiskens nederste finner er kendetegnet ved en sølvfarvet skygge, og halen er rød. Vægten af ​​voksne varierer fra 600 g til 5 kg. Gammel karpe kan veje 30 kg. I længden overstiger denne repræsentant for faunaen som regel ikke 500 cm.

Karpens kemiske sammensætning og kalorieindhold

I madlavning holdes karper højt. Det indeholder mange nyttige stoffer og smager meget godt. Derudover er karpefisk lav i kalorier. Der er kun 121 kcal pr. 100 g af produktet. Den kemiske sammensætning er repræsenteret af følgende stoffer:

 • mættede fedtsyrer;
 • vitamin A, PP, E, C og B;
 • kalium;
 • magnesium;
 • fluor;
 • krom;
 • jern;
 • aminosyrer;
 • jod;
 • natrium.
Opmærksomhed! Retinol i fisk forbedrer hudens tilstand og gendanner synet.

Hvad er nyttigt karpe til den menneskelige krop

Fisk skal være til stede i en sundhedsbevidst persons diæt. Den indeholder fedtsyrer, der er ansvarlige for at opretholde ungdom og skønhed. Vitamin-mineral-komplekset, som er en del af den almindelige karpe, reducerer risikoen for at udvikle forkølelse og virussygdomme ved at styrke immunforsvaret.

Nyttige egenskaber ved karperfisk:

 • antiinflammatorisk virkning
 • normalisering af stofskifte
 • forebyggelse af aldersrelateret nedsat syn
 • styrkelse af de vaskulære vægge
 • hjælp til at slippe af med ekstra pund;
 • forbedring af udseendet af negle, hud og hår
 • genopfyldning af energireserven
 • styrkelse af immunitet.

Fordelene ved karpe til leddene skyldes det rige indhold af fedtsyrer og antioxidanter. De eliminerer ubehag ved at forbedre mobiliteten af ​​fællesvævet. Styrking af de vaskulære vægge sker ved at genopfylde ascorbinsyre. Aminosyrer giver igen start på metaboliske processer. Forbindelsesfibre stimulerer fordøjelsessystemet.

For kvinder

Karpe er især værdifuld for den kvindelige krop. Omega-3, der er til stede i dets sammensætning, har en positiv effekt på reproduktionssystemets funktion. Stoffet starter reproduktionsprocesser ved at regulere menstruationscyklussen. Fedtsyrer hjælper også med at forbedre tilstanden af ​​hud, hår og negle. Den gavnlige virkning på stofskiftet tillader brug af fisk til vægttab. Det mætter kroppen med nyttige elementer uden at bidrage til overskydende vægtøgning.Derudover betragtes almindelig karpe som ganske tilfredsstillende.

I ovnen koges fisk ofte i folie, fyldt med citronsaft og dækkes med krydderier

For mænd

Den overflod af næringsstoffer i karpen gør det yderst nødvendigt for den mandlige krop. Takket være makro- og mikroelementer øges fertiliteten. Som et resultat forbedres sædkvaliteten, og erektilfunktionen normaliseres. For modne mænd hjælper tilstedeværelsen af ​​fisk i kosten med at forhindre vaskulær blokering. Proteinet i produktet bidrager til en stigning i muskelmasse, hvilket er meget vigtigt i nærvær af tung fysisk anstrengelse.

Af særlig betydning for mænd er fordele og skader ved karpekaviar. Det hjælper med at sænke dårlige kolesterolniveauer og forbedrer fysisk udholdenhed.

Vigtig! Når du skærer en karpe, skal der foretages en grundig undersøgelse for at udelukke tilstedeværelsen af ​​parasitter.

Under graviditet

Læger anbefaler at introducere karpe i kosten til gravide kvinder. Produktet er et rigtigt lagerhus med stoffer, der er nyttige for fosteret. Det hjælper med at forhindre strækmærker og har en positiv effekt på en kvindes følelsesmæssige tilstand. Regelmæssigt forbrug af karper i mad under graviditet giver følgende resultater:

 • aktivering af processen med intellektuel udvikling af babyen;
 • vedligeholdelse af stofskifte
 • deltagelse i dannelsen af ​​cellemembraner
 • forbedret blodsammensætning
 • reducere risikoen for at udvikle postpartum depression
 • en positiv effekt på barnets psykomotoriske udvikling.

I de tidlige stadier af graviditeten kan brugen af ​​karper øge symptomerne på toksikose. Derfor er det nødvendigt at tilføje det til kosten gradvist. Modtagelse er ønskeligt at udføre i små portioner.

Ved amning

Ammende eksperter anbefaler kraftigt at tilføje karpe til en ammende kvindes diæt. I denne periode er fisk afgørende for at opretholde kroppens forsyning med protein, vitaminer og mineraler. Det tilfredsstiller perfekt sult og fremkalder ikke negative reaktioner hos barnet. Det tilrådes at koge eller stege fisken, da den bliver mere kalorieindhold, når den stegtes. Før du spiser fisk, er det vigtigt at sikre, at den er frisk.

For børn

For børn kan karper være en fremragende kilde til vitaminer og mineraler. Umættede fedtsyrer bidrager til fremragende hjernefunktion. Og mineraler deltager i den korrekte dannelse af bevægeapparatet. Derudover gendanner fisken perfekt energireserverne.

Når man taber sig

Karpe betragtes som en af ​​de mest almindelige fødevarer for ernæringseksperter. Når det bruges korrekt, bidrager det ikke til vægtøgning. Fisk mætter kroppen med nyttige elementer og absorberes godt af fordøjelsessystemet. Ud over en sideskål og grøntsagssalater spises den til middag, og ved frokosttid indtages den som en del af en duftende fiskesuppe. Karpe kan også fyldes og bruges til at lave koteletter. Når det føjes til kosten, sker processen med at tabe sig meget hurtigere og uden sundhedsmæssige konsekvenser.

Almindelig karpe passer godt til kartofler
Anbefalet læsning:  Kartofler: nyttige egenskaber og kontraindikationer

Fordelene og skaderne ved karpekaviar

For at afgøre, om karpekaviar er god for den menneskelige krop, skal du bare se på dens sammensætning. Det er beriget med lecithin og flerumættede fedtsyrer. Tilstedeværelsen af ​​kaviar i kosten forhindrer dannelsen af ​​kolesterolplaques i blodkarrene. Det rige indhold af A-vitamin forbedrer synsstyrken. Sammensætningen af ​​karpekaviar inkluderer følgende stoffer:

 • naturlige fedtstoffer
 • proteiner;
 • fosfor;
 • lecithin;
 • vitaminer i gruppe E A D B;
 • jern;
 • fosfor.

Fordelene ved stegt karpekaviar er også lave i kalorier. Dette gælder især for folk, der ønsker at tabe sig. 100 g stegt produkt indeholder 179 kcal. Hvis du tilbereder paneret kaviar, stiger indikatoren lidt.Derfor er det nok at rulle det i mel på begge sider. Almindelig karpekaviar saltes ofte derhjemme. I denne form vil den perfekt supplere kogte kartofler og grøntsagssalater.

Kommentar! Karpekaviar er af natur hvid, men inden den sælges til salg, males den ofte i en gylden nuance.

Fordelene og skaderne ved karpemælk

Karpemælk har også nyttige egenskaber. I industriel målestok bruges de ofte til fremstilling af kosmetik og kosttilskud. Derudover indeholder de et helt kompleks af stoffer, der har antibakterielle og antivirale virkninger.

Karpemælk er god til knogler, blod og tænder. Oftest spises de stegt som forretter til hovedretten. Det antages at forbruge dem konsekvent at bremse aldringsprocessen og regulere blodsukkeret.

Karperskader og kontraindikationer

Karpens vilkårlige karakter i mad fører til ophobning af skadelige stoffer i kroppen. De kan dog neutraliseres ved varmebehandling. Derfor er det meget vigtigt at koge fisken i den krævede tid. I dette tilfælde er 25-30 minutter nok.

Når du køber, er det vigtigt at være opmærksom på produktets friskhed. Ellers øges sandsynligheden for at støde på madforgiftning. Det ledsages af kvalme, opkastning og mavesmerter. Den eneste kontraindikation for brugen af ​​karper er en allergisk reaktion.

Sådan vælges og opbevares

Hvis fisken blev fanget alene, skal du bruge den inden for 24 timer efter fangsten. I butikker skal du være opmærksom på karpens udseende. Det skal have røde gæller og let fugtige skalaer. Kedelige øjne, slim og misfarvning af gællerne indikerer, at fisken begynder at forværres. Hvis karpe købes i klumpet form, skal du være opmærksom på kødet. Det skal være elastisk og have en diskret flodluft. Du bør undlade at købe, hvis fisken er beskadiget og spor af blod. Når du vælger en frossen karpe, skal de slagtekroppe, hvor isen ikke overstiger 1 cm, foretrækkes.

Frisk fisk skal opbevares i køleskabet efter at have været anbragt i en lufttæt plastpose. Under sådanne forhold kan hun lyve en dag. Det frosne produkt bevarer sine egenskaber i seks måneder.

Konklusion

Fordelene og skaderne ved karpefisk er vigtige at undersøge, før du tilføjer produktet til kosten. Ved moderat brug skader det ikke figuren, men mætter kroppen med nyttige stoffer. Eksperter anbefaler at spise fisk 1-2 gange om ugen.

Link til hovedindlæg

Sundhed

skønheden

Mad