Khash: fordele og skader for menneskekroppen

Khash eller khashi er den første skål bredt spredt i Kaukasus og Transkaukasien. Madlavningsteknologien ligner russisk gelékød, men har sine egne forskelle. Det menes, at armenierne var de første til at tilberede det, og så værdsatte de omkringliggende folk den utroligt velsmagende og sunde skål. Fordelene ved khash har været kendt siden oldtiden. Den første omtale af det findes i kilder, der går tilbage til det 11. århundrede. Armenske healere betragtede denne rige kødsuppe som det første middel mod feber og forkølelse. I dag har dette nationale produkt velfortjent popularitet over hele verden. Den rige bouillon er især nyttig om vinteren og i efteråret-foråret uden for sæsonen med gennemtrængende vind, slaps og vitaminmangel.

Kommentar! Traditionelt serveres bouillon tidligt om morgenen til morgenmad uden salt eller dressinger. Radise, urter, hvidløg, salt og lavash spredes på separate plader.
Anbefalet læsning:  Sort radise: nyttige egenskaber og kontraindikationer, anmeldelser

Khashs kemiske sammensætning

Hash erhverver nyttige og skadelige egenskaber på grund af sin rige sammensætning. Den indeholder følgende komponenter:

 • gelatine, aske, chondroitin;
 • mineraler - jern, fosfor, natrium, selen, kobber, mangan, zink, kalium, magnesium, calcium;
 • vitaminer i gruppe B, PP, A, E.
Opmærksomhed! Khash bør kun spises varmt. Hvis det ønskes, kan du tilføje urter efter smag, krydderier, fuldkornsbrød, tør lavash.
Efter tradition fremstilles khash fra benene og vommen fra planteædere - får, geder, køer, undertiden hoveder og haler tilføjes

Hvorfor hash er nyttigt for kroppen

Den største fordel ved khash af oksekødsben bestemmes af tilstedeværelsen af ​​gelatine i dets sammensætning. Det er dette geleringsstof, der har en gavnlig virkning på menneskekroppen. Skålen har følgende medicinske egenskaber:

 1. Khash er nyttigt til leddene: det gendanner slidt bruskvæv, reducerer betændelse, forbedrer tilstanden hos patienter med gigt, artrose, osteochondrose, osteoporose.
 2. Gelatine styrker negle og hår, forbedrer deres struktur.
 3. Har antivirale egenskaber, hvilket er særligt værdifuldt i sæsonen med massiv forkølelse. En kop sund khash om morgenen hjælper med at styrke immunforsvaret, øge kroppens modstand mod kulde. Hvis det ikke var muligt at undgå forkølelse, kan du spise rig varm khash samme dag, hvilket effektivt hjælper kroppen med at klare utilpashed.
 4. Det menes, at khash er nyttigt ved hyppige brud, da det styrker knoglevæv, fremmer deres regenerering og vækst. Under madlavning passerer mineraler delvist i bouillon, hvilket forklarer dets gavnlige egenskaber.
 5. Kød bouillon giver energi hele dagen, nærer med næringsstoffer og fremmer frugtbart arbejde.
 6. Forbedrer stofskiftet, fremmer hjernens aktivitet.
 7. Øger muskeltonen, normaliserer funktionen af ​​alle kropssystemer.
 8. For mænd, der elsker at drikke stærke drikkevarer, er fordelene ved khash ubestridelige: det er et fremragende middel til tømmermænd, der lindrer hovedpine, fjerner kvalme og gendanner styrke. Desuden anbefales det at bruge kød bouillon med god vodka - det neutraliserer den skade, der er forårsaget på kroppen af ​​stærke alkoholholdige drikkevarer.

Det nationale oksekødsprodukt er også kendetegnet ved, at det har et lavt fedtindhold.For mennesker, der er tilbøjelige til overvægt eller har fordøjelsesproblemer, er det især nyttigt, da det absorberes godt uden at skade helbredet.

Khash forbruges traditionelt med urter, hakket hvidløg og revet radise. Disse fødevarer forbedrer i høj grad fordelene ved rig kød bouillon. Hvidløg og radise er effektive immunstimulerende, antivirale og antimikrobielle midler. Derudover reducerer de risikoen for at udvikle kræft og forbedrer kroppens modstand mod negative faktorer. Og greener indeholder nyttige vitaminer, fibre og mineraler, der er nødvendige for kroppens normale funktion.

Vigtig! Den traditionelle rige bouillon koges i mindst 8-10 timer over svag varme. Når det er koldt, hærder det og danner en gelélignende masse.
Oksekød og tripe er traditionelle ingredienser til armensk khash, som spises uden urter og radise

Khash skade

På trods af alle dets fordele kan khash være en kilde til sundhedsproblemer. Da skålen er rig, tager det lang tid at fordøje den. Derfor blev der spist bouillon tidligt om morgenen efter skik, hvorefter de gik på arbejde hele dagen. Misbrug og overspisning kan føre til overvægt og gastrointestinale problemer.

Som med ethvert fedtet animalsk produkt indeholder denne skål kolesterol. Det er især rigeligt i svinekød bouillon. Med en tendens til dannelsen af ​​aterosklerotiske plaques er det bedre at nægte hyppig brug af khash. Og det er det værd at vælge magert kød til madlavning.

Kommentar! Khash var oprindeligt en mad til de fattige, der beskæftigede sig med hårdt fysisk arbejde uden mulighed for at tage en pause til en fuld frokost.

Kalorie khash

En national kaukasisk ret uden tilsætningsstoffer, det er en mad med lavt kalorieindhold med meget protein og fedt. 100 g af produktet indeholder:

 • proteiner - 12,02 g;
 • fedt - 7,78 g;
 • kulhydrater - 0,83 g.

Kalorieindhold - 142,8 kcal.

Vigtig! I deres historiske hjemland spises khash fra september til april inklusive for at undgå forkølelse.

Kontraindikationer for khash

Khash har praktisk talt ingen kontraindikationer, men i nogle tilfælde bør brugen af ​​denne opgives:

 • mulig individuel intolerance over for animalsk protein, allergiske reaktioner på komponenterne i bouillon;
 • fedme, kronisk pancreatitis;
 • forværring af gastrointestinale sygdomme;
 • overskridelse af normen for kolesterol i blodet.

Vær forsigtig, når du eksperimenterer med forskellige krydderier og urter. Ukendte krydderier kan forværre kroniske sygdomme.

Kun stammen og tarmene sættes i bouillon ifølge den ossetiske opskrift

Regler for brug af khash

De gavnlige egenskaber ved khash afsløres bedst, når den tilberedes og indtages korrekt. De gamle traditioner for folkene i Kaukasus anbefaler at overholde følgende regler:

 • til madlavning er det bedre at tage magert kød - oksekød, kalvekød, lam;
 • khash koges i meget lang tid over svag varme - det koger ikke, men snarere smuldrer som i en russisk ovn;
 • de spiser det tidligt om morgenen fra klokken fem, men i intet tilfælde om dagen, kun varmt;
 • bouillon koges uden salt og krydderier - bare ben, tripe og vand; salt, krydderier, urter, hvidløg og radise serveres separat og tilsættes efter smag;
 • tynd, tørret til en knas, lavash kan smuldres til bouillon;
 • ifølge skik serveres frugtvodka med khash;
 • brød med klid kan tilsættes khash, dette øger fordelene ved skålen.
Anbefalet læsning:  Hvorfor hvedeklid er nyttigt, anmeldelser
Khash serveres med koriander, persille, basilikum, varm peber
Anbefalet læsning:  Hvorfor er paprika nyttig, egenskaber

Er det muligt at have khash til ammende mødre

Khash er godt for kvinder, der ammer babyer. Det mætter kroppen med calcium og andre nyttige stoffer, fremmer adskillelsen af ​​modermælk. Hjælper med at komme sig efter graviditet og fødsel og leverer næringsstoffer, der er vigtige for babyens vækst og udvikling. Når du laver mad, skal du følge et par enkle regler:

 • vælg fedtfattige kødprodukter - oksekød, kalvekød, gedekød;
 • krydderier eller fjern eller brug i små mængder, nøje overvågning af babyens reaktion - de kan ændre smagen af ​​modermælk, forårsage diatese, kolik;
 • Det er vigtigt at fjerne alle urter og krydderier, der kan forårsage allergi hos spædbarnet.

Friske urter, radiser og hvidløg kan forårsage en negativ reaktion hos babyer, så de skal tilsættes meget omhyggeligt. Du kan spise bouillon fra den første måned efter fødslen, startende fra 50 g og overvåge babyens reaktion.

Konklusion

Fordelene ved khash var kendt for de gamle armeniere for tusind år siden. Det blev brugt til behandling af feber og forkølelse, det blev anbefalet til brud og forstuvninger, som er almindelige blandt almindelige hyrder. Khash er også uerstattelig i tilfælde af ledsygdomme, især hyppigt hos kvinder med mange børn. Det anbefales også at spise rig kød bouillon i moderation til ammende mødre, hvis der ikke er kontraindikationer for barnet - det vil hjælpe med at genoprette kroppen hurtigere. Der er en rig sund bouillon bedst om morgenen, før en travl dag, især i den kolde årstid.

Link til hovedindlæg

Sundhed

skønheden

Mad