Er p-piller skadelige, handlingsprincip, konsekvenser af at tage

Manglen på tilstrækkelig prævention er fyldt med ikke-planlagt graviditet. P-piller betragtes som en af ​​de mest effektive præventionsmetoder. Fordelene og skadene ved p-piller er blevet undersøgt grundigt. Lægemidlerne påvirker hormoner og kroppens funktion som helhed, hvilket kan manifestere sig ved en ændring i trivsel.

Hvad er ingredienserne i p-piller?

De gavnlige egenskaber ved p-piller skyldes deres sammensætning. COC'er inkluderer 2 komponenter:

 1. Østrogen. Takket være syntetiske hormoner opstår der en efterligning af den normale udvikling af endometrium. Således er sandsynligheden for livmoderblødning udelukket.
 2. Progestogenic. Den nyttige komponent forhindrer graviditet, hvilket opnås som et resultat af de nødvendige ændringer i reproduktive organers funktion.

De fleste p-piller indeholder ethinyløstradiol (det aktive østrogen). Progestogener er derivater af 19-nortestosteron:

 • Levonorgestrel;
 • Norethisterone;
 • Norgestrel.

Moderne gestagener inkluderer:

 • Drospirenon;
 • Gestodene;
 • Dezostrel;
 • Dienogest.
Vigtig! Moderne p-piller giver maksimale fordele, da den androgene virkning ikke er udtalt. P-piller skader ikke i form af en signifikant stigning i kropsvægt og indflydelse på metaboliske processer i kroppen.

Gynækologer anbefaler at tage piller udelukkende med en gestagen komponent til patienter efter fødslen. Disse nyttige stoffer kaldes mini-piller. Dette skyldes COC'ens egenskaber og sammensætning. Østrogener har evnen til at undertrykke modermælksproduktionen.

Den gestageniske p-pille (Charosetta) gives til kvinder for at begrænse indtagelsen af ​​østrogen. Gestagens er indiceret til diabetes, hypertension, fedme. Ellers kan p-piller være skadelige.

Hvis koncentrationen af ​​østrogen er mindre end 35 μg, betragtes sådanne p-piller som lave doser. Mikrodoserede præventioner adskiller sig i indholdet af østrogen i en mængde på 20-30 mcg. Højdosis p-piller indeholder 50 mcg ethinyløstradiol.

Opmærksomhed! Højdosis p-piller ordineres ofte til terapeutiske formål.

Der er 3 typer p-piller afhængigt af sammensætningen:

 1. Monofasisk. Indholdet af nyttige komponenter er det samme i alle piller. Der er lavdosis (Femoden, Regulon og Marvelon) og mikrodosis (Logest, Novinet og Mersilon).
 2. To-fase. Indeholder en konstant mængde østrogen.Koncentrationen af ​​gestagener øges i cyklusens fase 2. Den samlede dosis østrogen er signifikant højere sammenlignet med monofasiske p-piller. Dosen af ​​gestagener reduceres. Blandt lægemidlerne fra den nye generation, som også er nyttige som et terapeutisk middel, er der Trialen, Tri-merci og Trisilest.
 3. Tre-fase. Hormonforholdet ændres for at efterligne den naturlige cyklus.

Nogle p-piller har nyttige antiandrogene egenskaber, fordi de inkluderer et gestagen. Blandt p-piller med antiandrogene egenskaber skelnes Janine og Diane-35. Novinet, Tri-merci og Regulon har en udtalt progesteronlignende virkning.

Vigtig! P-piller indeholdende desogestrel er gavnlige til behandling af hyperandrogenisme hos unge.

Den fjerde generation af gestagen stof er drospirenon. Komponenten er kendetegnet ved nyttige egenskaber:

 • antiøstrogen;
 • antigonadotropisk middel;
 • antiandrogen.

Drospirenonne skader kroppen i form af alvorlige bivirkninger og anbefales til kvinder med trykstød. Fordelene ved p-piller er at lindre PMS-symptomer.

Følgende kombinationer af gestagener og østrogener kaldes:

 • østrogen + norgestrel (Cyclo-proginova);
 • levonorgestrel + østrogen (Rigevidon, Mikroginon);
 • østrogen + desogestrel (Marvelon, Novinet);
 • gestoden + østrogen (Femoden, Gestarella);
 • østrogen + norgestimat (Dimia, Yarina);
 • østrogen + nomegetrol (Zoely);
 • ethinyløstradiol + dienogest (Janine).

Kombinationer af østrogener og gestagener:

 • østrogen + levonorgestrel (Tri-regol);
 • østrogen + desogesrel (Tre-merci).

Progestogener er repræsenteret af følgende syntetiske hormoner:

 • levonorgestrel (Excapel);
 • linestrenol (Excluton);
 • desogestrel (Charosetta).
Vigtig! Med henblik på nødprævention anvendes levonorgestrel.

Sådan fungerer p-piller

Fordelene og skadene ved p-piller skyldes deres handling. P-piller blokerer mekanismen for ægløsning. På samme tid forbliver der minder om månedlig cyklisk blødning. Udviklingen af ​​follikel og æg forekommer ikke, hvilket gør graviditet umulig.

Anbefalet læsning:  Er statiner skadelige, som er de mest effektive og sikre

Ændringer observeres også i endometrium. Således er muligheden for vedhæftning af et befrugtet æg udelukket. Cervikal slim tykner, hvilket forhindrer sæd i at bevæge sig.

Hvordan er p-piller nyttige?

Fordelene ved hormonelle svangerskabsforebyggende midler for den kvindelige krop er ubestridelige. P-piller anvendes ikke kun til prævention, men også til terapeutiske formål under forskellige patologiske tilstande.

De sundhedsmæssige fordele ved p-piller inkluderer:

 • cyklusstabilisering
 • et fald i mængden af ​​udledning, som hjælper med at eliminere anæmi;
 • nedsættelse af intensiteten af ​​smertesyndrom under menstruation;
 • øge de beskyttende egenskaber og egenskaber ved livmoderhalsslim og reducere risikoen for infektiøse processer
 • forebyggelse af mastopati;
 • undertrykkelse af androgensyntese, der forårsager eliminering af hirsutisme, acne;
 • øget knogletæthed og en gavnlig virkning på absorptionen af ​​calcium, hvilket er forebyggelse af osteoporose.

Hormonpiller er gavnlige for kvinder. Ifølge forskningsresultater er der et fald i risikoen for at udvikle kræft i reproduktionsorganerne hos kvinder, der tager p-piller i lang tid. Som regel taler vi om endometrie-, bryst- og æggestokkræft.

Opmærksomhed! Den hurtige foryngelse af onkopatologier i forplantningsorganerne er ofte forbundet med lav fertilitet og et stort antal menstruationer, som ikke oprindeligt var forudset af naturen.

Den gavnlige virkning af p-piller på kroppen manifesteres i muligheden for at behandle mange hormonafhængige sygdomme.Orale svangerskabsforebyggende midler anvendes til behandling af endometriose, PCOS, hirsutisme og nogle former for infertilitet.

Skaden ved p-piller og bivirkninger

Hormonpiller er både gavnlige og skadelige. Dette skyldes deres grundlæggende egenskaber.

Bivirkninger kan forekomme, når du tager p-piller. I de fleste tilfælde er bivirkninger milde. Ofte skader bivirkninger ikke kroppen og forekommer i de første måneder af indlæggelsen.

Der er to hovedgrupper af bivirkninger:

 1. Klinisk. Denne post inkluderer generelle ændringer og lidelser, der forårsager afvigelser i menstruationscyklussen. Almindelige effekter inkluderer svimmelhed, vægtøgning, hovedpine, depression og udslæt. I tilfælde af hårtab er det nødvendigt at udskifte stoffet med et andet. På baggrund af cyklusforstyrrelser kan der registreres acyklisk spotting. Normalt forsvinder en sådan udledning inden for 3 måneder. Ellers annulleres stoffet.
 2. Hormonafhængig. Virkningerne skyldes den specifikke type syntetiske hormoner og deres egenskaber.

I de fleste tilfælde forårsager bivirkninger ikke alvorlig skade på kroppen. De er normalt midlertidige, forsvinder alene og har ikke brug for specialistrådgivning eller tilbagetrækning af stoffer.

Konsekvenser af at tage p-piller

Konsekvenserne af brugen af ​​p-piller er sjældne og er normalt forbundet med forkert udvælgelse af stoffer. På grund af atrofi af det indre lag af livmoderen er amenoré mulig. Dette fænomen forsvinder enten alene eller korrigeres ved medicin.

Alvorlige konsekvenser, der skader kroppen, kan omfatte:

 • trombose
 • tromboembolisme.
Vigtig! Risikoen for alvorlige konsekvenser betragtes som lav og øges med fedme, hypertension og rygning. For at undgå blodpropper skal du tage Kardiomagnet.

Kontraindikationer for at tage p-piller

For at minimere den skade, som orale svangerskabsforebyggende stoffer kan forårsage, før du bruger dem, er det nødvendigt at udelukke mulige kontraindikationer for at tage:

 • arteriel og venøs trombose;
 • en historie med iskæmisk angreb;
 • Iskæmisk hjertesygdom;
 • diabetes mellitus med opståede vaskulære lidelser;
 • migræne
 • svære patologier i bugspytkirtlen og leveren
 • tumorer i brystkirtler og kønsorganer såvel som leveren;
 • livmoderblødning af ukendt etiologi;
 • graviditet.
Opmærksomhed! Kombinerede orale svangerskabsforebyggende midler er ikke ordineret til amning. Skaden manifesteres ved undertrykkelse af amning.

I tilfælde af kontraindikationer til brugen af ​​orale svangerskabsforebyggende midler kan du bruge ikke-hormonelle p-piller, som har antiinflammatoriske fordele. Disse er vaginaltabletter eller spermicider. På trods af fordelene ved at bruge disse stoffer er antikonceptionseffektiviteten ca. 80%. De mest almindelige lægemidler i denne gruppe inkluderer Gynecotex og Benatex.

Sådan drikker du prævention korrekt

Nyttige tabletter tages i lang tid, mindst 3-6 måneder. Optagelsens varighed bestemmes af formålet med brugen og specifikke indikationer.

Doseringsregimen afhænger af det valgte lægemiddel. I mange år brugte læger et regime, der omfattede at tage pillen i 3 uger. Pilleanvendelse blev genoptaget efter en 7-dages pause. For nylig er en ordning i stigende grad ordineret, hvilket indebærer brug af tabletter i 24 dage. Pausen er kun 4 dage.

Anbefalet læsning:  Hvorfor er selen nyttigt?

En pause er nødvendig for at der kan opstå blødning. Det ligner menstruation og kan fortsætte i de første dage efter begyndelsen på at bruge den næste pakke.

Nogle gange bruges regimer til at forsinke menstruationens begyndelse eller forkorte antallet af cyklusser, hvilket i nogle tilfælde er gavnligt. Langvarig brug af svangerskabsforebyggende midler er nødvendig til behandling af endometriose, fibromer og betyder fravær af menstruation i flere måneder.

Opmærksomhed! Langvarig medicin er gavnlig i behandlingen af ​​hormonafhængige sygdomme. Det skader ikke, men øger effektiviteten af ​​beskyttelsen.

Pillerne tages oralt en gang dagligt, helst på et bestemt tidspunkt. For nemheds skyld producerer mange producenter lægemidler i specielle blærer og pakninger, hvilket gør det lettere at tælle dagen.

Spring over piller kan forårsage skade i form af reduceret prævention. Effektiviteten reduceres, hvis pillen savnes i mere end 12 timer. I sådanne tilfælde anbefales det at bruge barrierebeskyttelsesmetoder i 1 uge.

Ofte stillede spørgsmål

Der er mange myter forbundet med p-piller, hvilket fører til et betydeligt antal spørgsmål fra patienter.

Bliver p-piller fede?

Nogle kvinder nægter at bruge p-piller på grund af risikoen for vægtøgning. Dette fænomen er opført blandt bivirkningerne.

Udseendet af ekstra pund er forbundet med lægemidlers egenskaber og effekten på det hormonelle system. Betydelig vægtforøgelse indikerer behovet for at udskifte præventionen.

Kan p-piller forårsage infertilitet?

Graviditetens begyndelse er mulig inden for 1-12 måneder efter afskaffelsen af ​​præventionen. I nogle tilfælde er der en krænkelse af cyklussen, hvis genopretning tager længere tid.

P-piller forårsager ikke skade i form af infertilitet. Deres brug bruges undertiden i 3 måneder for at stimulere ægløsning.

Er det muligt at blive gravid, mens du tager p-piller

Fordelene ved tabletter er høj effektivitet, hvilket er 99%. Sandsynligheden for graviditet er praktisk taget udelukket, hvis alle reglerne for at tage stoffet overholdes.

Vigtig! En nyttig svangerskabsforebyggende virkning tilvejebringes af pillernes egenskaber, som blokerer ægløsning, endometrieproliferation og også forårsager fortykning af livmoderhalsslim.

Fungerer p-piller for acne

Brugen af ​​p-piller går ud over beskyttelse. Tabletter med en antiandrogen virkning har gavnlige egenskaber, som er at eliminere overskydende hudolie og fedtet hår. Disse p-piller kan hjælpe med at rydde op i acne forårsaget af øgede niveauer af mandlige kønshormoner. Mens du tager det, er der et fald i intensiteten af ​​væksten af ​​uønsket kropshår.

Kan p-piller forårsage kræft?

Der er en bred tro på, at p-piller forårsager skade i form af udvikling af ondartede tumorer. Moderne p-piller har vist sig at være gavnlige og har ingen kræftfremkaldende egenskaber.

Vigtig! Faktisk reduceres risikoen for at udvikle ondartede tumorer i livmoderen, tarmene og æggestokkene hos kvinder, der har brugt gavnlige piller i flere år, 2-3 gange.

Påvirker p-piller libido?

Fordelene ved p-piller er uden tvivl. Pillerne påvirker den hormonelle baggrund, som sværhedsgraden af ​​seksuel lyst afhænger af. Nogle kvinder rapporterer om et fald i libido, hvilket er en bivirkning af stoffer.

Kan jeg selv vælge p-piller?

P-piller fås på recept på apoteker. Dette betyder, at deres brug bør anbefales af en læge efter en tilstrækkelig undersøgelse af den hormonelle baggrund. At tage p-piller ukontrollabelt er dårligt for dit helbred.

Opmærksomhed! Der er flere grupper af p-piller, der bruges til prævention og behandling. Valget af et egnet og nyttigt lægemiddel kan kun udføres af en gynækolog.

Konklusion

Fordelene og skadene ved p-piller er åbenlyse. Gynækologer betragter hormonel prævention som guldstandarden. Dette skyldes effektiviteten, god tolerabilitet af stoffer. Lægemidler har ikke kun et svangerskabsforebyggende middel, men også en terapeutisk virkning på grund af deres egenskaber. For at medicinen skal være gavnlig, er det nødvendigt at konsultere en specialist og udføre den nødvendige forskning.

Link til hovedindlæg

Sundhed

skønheden

Mad